Slavnostní požehnání zrekonstruovaného kroje z Vlachovska

Pod záštitou O.s. Dokopy se už více než rok intenzivně pracuje na Obnově kroje z vlachovské farnosti z průběhu 19. stol, protože i na Valašsku nebyl kroj všude stejný a v určitých prvcích se lišil.  Tedy snažili jsme se zjistit a zachovat jeden z nejzajímavějších prvků zdejší  lidové kultury, který zůstal řádně nepopsán a do této doby jsme toho o vlachovském kroji moc nevěděli…  S touto vědeckou prací nám pomáhalo více odborníků, přičemž začátkem roku 2011 jsme oslovili Phdr. Blanku Petrákovou z Muzea Luhačovického Zálesí, která má s rekonstrukcemi krojů na Moravě již velké zkušenosti. To jak práce probíhala, z čeho jsme vycházeli, na co jsme přišli a co jsme objevili, jste již mohli z velké části slyšet na přednášce ke příležitosti Oslav Vlachovic, kterou uváděla přímo paní PhDr. Blanka Petráková, kde byla zatím neoficiálně ukázána, ještě nekompletní první varianta svátečního kroje z první poloviny 19.  stol. Základní informace o vlachovském kroji se objeví během podzimu i zde, začátkem příštího roku, ale chceme vydat malou brožuru, kde bude celý vývoj vlachovského kroje i se širšími souvislostmi popsán podrobně. Pokud by jste si již chtěli náš, vlachovský kroj zhotovit co nejdříve, napište nám a my informace předáme a poradíme:-).

Pěhem měsíce září se šily další dvě varianty a to vlachovský sváteční kroj z druhé poloviny 19. stol., tedy to, co se u nás běžně nosívalo na svátky, či v neděli do kostela a pak druhá, „všedňová, pracovní varianta kroje.

Velká část se šije ručně a protože  chceme, aby byl kroj naprosto kompletní, je to spousta součástek,  z nichž některé, jenž se používaly jen při některých příležitostech, např.  mužská sváteční župica, se ušijí až během podzimu.

Chceme Vás všechny pozvat na první představení a požehnání všech 3 párů krojů, a to o Vlachovských hodech, v neděli 2. října, na hrubé mši svaté v 10:30 hod. v kostele Sv. Michala ve Vlachovicích.

Zároveň se bude jednat po dlouhé době o znovuobnovené krojované hody ve Vlachovicích. Všichni z Vás, kdo máte doma kroj,nebo jen některé části, např. valašskú košulu či pod.. nezapomeňte si ho obléct na vlachovské hody do kostela, čím víc v kroji nás bude, tím víc to bude pěkné a sváteční a určitě by jsme i našim předkům udělali radost, že se zachovalo a navazuje na něco, co bylo ještě do 80 let 19. stol. pro vlachovjany a okolní dědiny běžné a typické a na co opět můžeme být i trošku hrdí.

Po hodové Mši svaté bude následovat krátké představení vlachovských krojů a vystoupení několika členů z našeho souboru Dokopyjánek, který  si pro tuto příležitost nacvičuje i několik ryze vlachovských písniček, které sesbíral i František Sušil přibližně okolo roku 1840 přímo ve Vlachovicích.

Zároveň by jsme chtěli zavést,či spíš navázat na tradici, kdy každá rodina, pokud bude chtít, by přinesla si sebou do kostela v krabičce několik málo zákusků, vdolečků, či frgálú, co bude chtít a pak po Mši Svaté si je společně venku nabídli svým známým a krátce „pohodovali“ například při pěkných písničkách, které nám zazpívají naše děcka z Dokopyjánku.

Snad se nás spousta  sejde při slavnostní mši svaté  na hody v kostele, kdy poděkujeme Pánu Bohu za dary které nám dává a při této příležitosti se požehnají obnovené kroje z Vlachovic. Těšíme se naVás a na setkání po hrubé mši svaté.

Comments are closed.